”Telinevoimistelu on iso osa elämääni. Olen harrastanut sitä noin 11 vuotta. Käyn tällä hetkellä urheilulukiota, mikä helpottaa urheilijan kiireistä arkea suuresti.
Elokuussa 2018 minulla leikattiin olkapää dislokaatiovamman vuoksi. Leikkauksen jälkeen oli ehdottoman tärkeää saada olkapää kunnolla kuntoutettua. Aloitin fysioterapian Anninan kanssa loppuvuodesta. Tavoitteena oli olkapään voimatasojen ja liikkuvuuden palauttaminen sekä tietenkin täysipainoiseen lajiharjoitteluun ja kisailuun palaaminen. Kuntoutus oli pitkä prosessi, mutta sen ansiosta minun on mahdollista jatkaa voimistelu-uraani samalla tavalla, kuin ennen loukkaantumista.
Kuntoutusprosessi sisälsi useita eri menetelmiä; tutkimista, testejä, erilaisia harjoitteita ja käsittelyjä. Harjoitteissa hyödynnettiin muun muassa kuminauhaa, vapaita painoja, putkirullia, palloja sekä tietysti omaa kehonpainoani.
Alkuvaiheessa keskityimme perusvoiman lisäämiseen sekä olkapään liikkuvuuteen, hallintaan ja huoltaviin harjoitteisiin. Myöhemmin lisäsimme enemmän lajinomaisia liikkeitä, jotta palaaminen lajin pariin olisi helpompaa. Olin hyvin motivoitunut tekemään kaikkia fysioterapiassa ohjattuja liikkeitä, sillä halusin taas voimistella täysillä.
Emme keskittyneet fysioterapiassa pelkästään olkapäähän, vaan urheilijan kokonaiskuvaan. Se oli minusta mahtavaa.
Emme keskittyneet fysioterapiassa pelkästään olkapäähän, vaan urheilijan kokonaiskuvaan. Se oli minusta mahtavaa. Kävimme muun muassa läpi koko viikon treeniohjelmani. Olkapään takia en voinut treenata normaalisti aiemman treenisuunnitelmani mukaan, joten muokkasimme sitä niin, että myös muut fyysiset ominaisuudet saadaan takaisin vammaa edeltäneelle tasolle. Treenasin koko kuntoutusprosessin ajan noin 27 tuntia viikossa, kuten aiemminkin.
Kuntoutuksen aloitettuani tuloksia näkyi hyvin nopeasti ja edistymistä tapahtui koko ajan. Seurasimme edistymistä konkreettisesti testeillä, jotka osoittivat selkeät tulokset. Päällimmäisenä mieleeni on jäänyt testi, jossa testasimme yläraajojen voimatasoja. Testi paljasti, että vammasta toipuva yläraaja oli kuntoutunut vahvemmaksi kuin terve puoli. Tuloksia on näkynyt myös voimistelullisten liikkeiden puolella. Olen päässyt melko nopeasti takaisin lajin pariin ja kokeilemaan kilpailemistakin uudestaan. Kilpailuissa oli erittäin hyvä fiilis eikä leikattu olkapää ollut mielessä kilpailun aikana.
En ole aiemmin ymmärtänyt fysioterapian arvoa ja merkitystä urheilijan arjessa. Olkapään kuntoutuksen myötä olen aidosti huomannut fysioterapian tärkeyden ja sen hyödyt. Fysioterapiaa ei tarvita ainoastaan vamman jälkeen, vaan se pitäisi mielestäni sisältyä myös normaaliin treeniohjelmaan. Näin voitaisiin minimoida ja ehkäistä vammojen syntyä. Fysioterapia auttaa myös kehoa pysymään kunnossa ja sopivassa vireystilassa, mikä helpottaa ja parantaa lajisuorituksia urheilussa.
Annina ei ole vain auttanut minua palaamaan takaisin lajin pariin ja kuntouttamaan olkapäätäni, hän on myös avannut silmiäni fysioterapian merkitykselle kilpaurheilijan elämässä.
Olen erittäin iloinen siitä, että olen saanut tämän kokemuksen. Fysioterapiassa harjoitusten tekeminen on ollut mukavaa, olen saanut antaa kaikkeni ja olen havainnut omin silmin sen kehityksen, joka minussa on tapahtunut.
Tulevaisuuteni kilpavoimistelussa vaikuttaa tällä hetkellä valoisalta. Paljon on vielä tehtävää, mutta eteenpäin menen joka päivä. Minulla on paljon motivaatiota ja halua päästä voimistelemaan. Tavoitteeni ovat yhtä korkealla, kuin ennen loukkaantumista. Olen tehnyt kovaa työtä, jotta saisin hyviä tuloksia kuntoutuksen suhteen ja pääsisin taas voimistelemaan sille tasolle, jossa olin ennen loukkaantumista.
Suosittelisin Anninaa fysioterapeutiksi ehdottomasti nuorille urheilijoille, sillä hän tulee erittäin hyvin toimeen nuorten kanssa ja ymmärtää heitä. Annina on myös hyvin ammattitaitoinen ja häneen on helppo luottaa. Annina sopii mielestäni täydellisesti voimistelijoiden fysioterapeutiksi oman voimistelutaustansa ansiosta; hän tietää mitä voimistelu vaatii ja mitä tarvitaan, kun urheilija haluaa tähdätä pitkälle loukkaantumisista huolimatta.
Kuntoutusprosessin ollessa nyt loppusuoralla olen erittäin kiitollinen kaikista niistä ohjeista, neuvoista ja ohjelmista, joita olen Anninalta saanut. Hän ei ole vain auttanut minua palaamaan takaisin lajin pariin ja kuntouttamaan olkapäätäni, hän on myös avannut silmiäni fysioterapian merkitykselle kilpaurheilijan elämässä.”

Lue lisää Wilman saavutuksista telinevoimistelussa täältä!